Opdrachtgever   |      Kandidaat

Bier maakt plaats voor koffie en groenten 

Bier maakt plaats voor koffie en groenten

Als inwoner van de binnenstad van ons mooie stadje Groningen zie ik veel horecazaken komen en gaan. Tegenover mijn huis in de altijd gezellige Folkingestraat zat ‘Café de Leeuw’, dit was voor mij een geweldige plek met een leuk terrasje waar ik vanaf mijn balkon zicht op had en zelf ook geregeld zat. Helaas overleefde ‘Cafe de Leeuw’ het niet en moest uiteindelijk plaats maken voor zo’n telefoon/laptop reparatie winkeltje (die overigens erg goede service leveren) maar toch had ik liever een café onder mijn huis. We kwamen hier als buren samen om koffie te drinken, een potje schaak te spelen of voor de vrijmibo.

 

Hoewel de ene horecazaak het wel overleeft en de andere niet, schrijft Dagblad van het Noorden dat het aantal horecazaken in Groningen een groei doormaakt. In Groningen was dit met maar liefst twaalf procent over een periode van acht jaar. Nieuwkomers als Moong aan het Zuiderdiep, met hun paradepaardje Jianbing – een pannekoek gevuld met allerlei groenten – staat elke dag stampvol met Nederlandse en internationale studenten, terwijl een stads-café als ‘de Leeuw’ na amper twee jaar weer mag inpakken.

 

Dit komt ook exact overeen met hetgeen Dagblad van het Noorden schrijft. Het aantal cafe’s is aan het krimpen en hippe gezonde to-go en koffiezaakjes groeien en overleven. Dan vraag ik mij af hoe gaat een gelegenheid als Moong overleven als het nieuwe eraf is en Jianbing weer plaats moet maken voor de oud Hollandsche spekpannekoek? Veel nieuwe horecagelegenheden in de stad zijn namelijk een oplossing van vastgoedondernemers en het gemeentebestuur om leegstand tegen te gaan.

 

Het aantal cafés is over diezelfde periode van acht jaar van ‘horecagroei’ met achttien procent gedaald. In de Leeuw kwamen altijd gepensioneerde mensen en ondernemers uit de Folkingestraat. Ik kwam hier dagelijks en heb ook best wel wat van de stamgasten uiteindelijk niet meer gezien omdat zij helaas kwamen te overlijden (veelal door ouderdom).

 

Zou de vergrijzing deels meespelen in het dalen van het aantal stadscafe’s en aan de andere kant van het medaillon het aantrekken van de RUG van internationale studenten met hippe wereldse gezonde normen en waarden, of zou dit een andere oorzaak hebben? Uit de cijfers blijkt in ieder geval dat bier plaats maakt voor koffie en groenten.

Horeca De Banengenerator Van Het Moment Previous Post
DISBALANS IN HET BESTEMMINGSPLAN Next Post