Opdrachtgever   |      Kandidaat

DISBALANS IN HET BESTEMMINGSPLAN

DISBALANS IN HET BESTEMMINGSPLAN

Hoewel ik vorige week nog schreef: ‘’Bier maakt plaats voor koffie en groenten, kan ik nu beter schrijven: Detailhandel maakt plaats voor koffie, groenten en bier’’. Al enige tijd is er ophef over het feit dat er te veel horeca in de stad bij komt en dat de winkels gewoonweg uit het straatbeeld van Groningen verdwijnen.  

De ophef heeft ertoe geleidt dat ondernemers en de gemeente samen kwamen in het stadhuis van Haren om het euvel te verhelpen. Het is er namelijk ingeslopen door een verouderd horeca- en detailhandelsbeleid. De variant die nu gehanteerd wordt dateert uit 2011 aldus Dagblad van het Noorden.  

Als bewoner van de Folkingestraat heb ik in de ruim vijf jaar tijd dat ik daar woon het volgende waargenomen. Toen ik er net kwam wonen was er een winkel (ik heb geen flauw idee meer hoe die heet) die allerlei keukenartikelen verkocht. Nadat ik er een paar maanden woonde was die winkel failliet en kwam er een Intertoys, die op zijn plek weer vervangen is door een ‘my Jewelery’. Het is dus wel duidelijk dat in het bestemmingsplan van Groningen dat pand duidelijk bestemd is voor detailhandel, want hier heb ik nooit een horecaonderneming in gezien. Toch is er een disbalans opgetreden in horeca en detailhandel bestemmingen, hoe kan dit? 

Vorige week haalde ik al aan dat dit gebeurt door de vastgoedbazen van Groningen en de gemeente die leegstand willen beperken. Ik ben persoonlijk van mening dat dit een goede oplossing is voor de leegstand van de mooie panden en het verpauperen van de stad, anderzijds is dit sneu voor horecaondernemers die al lang in de stad gevestigd zijn en een flinke toename aan concurrentie ervaren. Zij zijn ooit begonnen met hun horecaonderneming en hebben flink geïnvesteerd om te overleven, om al te zwijgen over alle wetswijzigingen waar zij in de loop der jaren aan moesten voldoen. Gelukkig is iedereen met elkaar in gesprek om er samen uit te komen. We wachten met smart op een plan van aanpak want dat is vooralsnog onbekend 

We zijn eigenlijk aan het einde van dit artikel, maar toch wil ik ook nog even terugkomen op het artikel van vorige week. Toen sprak ik over Jianbing – de gezonde Aziatische pannenkoek vol groenten – die uiteindelijk plaats zou moeten maken voor de oud Hollandsche spekpannenkoek. Het is zo ver! Ik zag net op mijn tijdlijn op Facebook voorbijkomen dat er een nieuwe zaak is: ‘STEK Pancakes’. Het concept van deze heren met ruim vijfentwintig jaar horecaervaring is, (tromgeroffel) de pannenkoek. Ze omschrijven het zelf van oud Hollandsch tot Instagramwaardige ‘Foodporn pannenkoekenIk ben er zelf nog niet geweest, maar als mijn maag rammelt en ik in de buurt ben, zal ik zeker even bij ze langs gaan in hun monumentale pand naast het Groninger Forum.  

Bier maakt plaats voor koffie en groenten  Previous Post
Horecabeurs Next Post