Skip to content
Kandidaten

Opdrachtgevers

Hoe schrijf je een horeca-cv waarmee jij je droombaan krijgt?

Horeca is een dynamische branche. Er is altijd wel ergens een vacature, maar kun jij je onderscheiden van andere sollicitanten en daadwerkelijk die droombaan binnenhalen? Het schrijven van een horeca-cv die sterk en professioneel is, vergroot je kansen op het krijgen van de baan. Hier zijn enkele gastvrijheidstips over hoe jij het formaat en de inhoud van jouw horeca-cv kunt perfectioneren.

Hou het kort

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij het schrijven van een cv is dat het te lang wordt. Tenzij je meer dan 20 jaar in de branche hebt gewerkt en verschillende ervaringen hebt opgedaan, kun je je cv waarschijnlijk het beste op maximaal twee pagina’s houden. Eén pagina is nog beter voor lage instapposities, zoals keukenhandwerk of servicewerk.

Elke baan die je hebt gehad, heeft geen beschrijving van 150 woorden nodig. De meeste recruiters en managers lezen cv’s door, dus concentreer je op het benadrukken van je belangrijkste prestaties en verantwoordelijkheden. Door opsommingstekens te gebruiken, wordt je cv gemakkelijker leesbaar, dus wees niet bang om wat witruimte op de pagina achter te laten.

Schrijf een sterke samenvatting

Het schrijven van een samenvatting of persoonlijke verklaring is vaak het moeilijkste deel van het proces van het schrijven van een cv. Het is gemakkelijk om clichés in te voeren als “Ik ben een zeer gemotiveerde teamspeler die op zoek is naar een nieuwe uitdaging”, maar daar zullen de meeste recruiters waarschijnlijk van in slaap vallen.

Probeer authentiek te zijn in je samenvatting. Vraag jezelf af wat jou een geschikte kandidaat maakt voor de functie en probeer dat ook in je samenvatting op te nemen. Welke vaardigheden kun je meenemen naar de baan? Je wilt dit deel van het cv zeker aanpassen aan de baan waarvoor je solliciteert.

Twee of drie zinnen zijn meestal voldoende voor dit gedeelte. Een voorbeeld van een samenvatting van een horeca-cv kan zijn:

Horecaprofessional met 6 jaar ervaring in zowel kleine als grote etablissementen van verschillende stijlen. Gekwalificeerde barista die gedijt in drukke omgevingen en een sterke drive heeft om elke gast een uitzonderlijke ervaring te bieden.

Horeca-CV

Vermeld je relevante werkervaring

Na je samenvattende verklaring vermeld je je relevante werkervaring. Als je veel banen hebt gehad, laat dan de banen weg die niet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Als je redelijk nieuw bent in de horeca, maar je hebt een baan in de detailhandel gehad, neem dat dan op in de lijst en benadruk de klantenservicevaardigheden die je in die functie hebt opgedaan.

Je zult waarschijnlijk de functietitel vet maken en dat volgen met waar die baan was. Bij het opsommen van het tijdsbestek voor elke rol, inclusief de maand waarin u begon/eindigde met de baan. Als u dit niet doet, zullen de wenkbrauwen alleen maar fronsen.

Opsomming van uw belangrijkste verantwoordelijkheden

In plaats van een gedetailleerde beschrijving van uw werkervaring te geven, vermeldt u uw belangrijkste prestaties en verantwoordelijkheden voor elke functie. Stem dit af op de functie waarnaar je solliciteert en beschrijf de verantwoordelijkheden die van je worden verwacht. Als in de advertentie staat dat er van u wordt verwacht dat u leiding geeft aan ander personeel, benadruk dan uw managementprestaties in uw laatste functie.

Je kunt enkele van de woorden die in de vacature worden gebruikt, opnemen, maar houd er natuurlijk rekening mee dat u er niet overboord mee gaat.

Voorbeeld van een horeca-cv:

HOOFD BARMAN
Restaurant de Ganzenhoef / Augustus 2018 – Maart 2021
– Leidinggeven aan een team van 5 barmedewerkers tijdens drukke weekenddiensten
– Werven en opleiden van nieuw barpersoneel
– Beheren van drankvoorraad en bestelbon
– Een speciaal cocktailprogramma ontwerpen voor het Mexicaanse festival in de stad

Voeg uw kwalificaties toe

Elk horeca-cv heeft een sectie met kwalificaties. Hier pronk je met je diploma’s, certificaten en graden.

Als je relevante cursussen hebt gevolgd die je kunnen helpen bij het werk, zoals een EHBO-cursus, een cursus verantwoord alcohol schenken of misschien zelfs een online cursus sociale media, voeg dat dan ook toe.

Voeg een persoonlijk tintje toe aan jouw horeca-cv

Horecamanagers zoeken meer dan alleen vaardigheden in medewerkers. Houding en persoonlijkheid zijn net zo belangrijk, vooral tegenover het huispersoneel. U kunt wat persoonlijke informatie toevoegen om werkgevers een glimp van uw persoonlijkheid te geven.

Je kunt projecten of vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan opnoemen, of een lijst met je persoonlijke interesses onderaan je cv toevoegen. Je kunt ook een kleine foto van jezelf bovenaan het cv plaatsen, maar kies voor een professionele headshot en bewaar die vakantie-selfie voor je Facebook-vrienden.

Vergeet je persoonlijke gegevens niet

Laat de werkgever weten waar hij je kan bereiken, ook als je dit al in de aanvraag hebt opgenomen. Uw persoonlijke gegevens moeten bovenaan uw cv staan. Laat zaken als geboortedatum en nationaliteit van je cv. Hoewel het voor werkgevers illegaal is om te discrimineren, kan deze informatie hen onbewust beïnvloeden in het wervingsproces. Uw naam, telefoonnummer


Vond je dit een interessant artikel (Hoe schrijf je een horeca-cv waarmee jij die baan krijgt?) en wil je alles weten over solliciteren naar jouw droombaan in de horeca? Neem contact met ons op en we zullen je alle ins-en outs erover vertellen!

Ons persoonlijk spreken? Dat kan ook! Neem gerust contact met ons op via +0502112949 of  teammarketing@mcphoreca.nl.  We maken graag kennis met je!

Benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!

Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Hoe schrijf je een horeca-cv waarmee jij jij droombaan krijgt?

De horeca blijft vooralsnog een van de aantrekkelijkste branches voor jongeren en studenten om op flexibele basis bij te verdienen. Dus grijp je kans, want we hebben je hard nodig!


MCP Horeca is een uitzendbureau gespecialiseerd in het uitzenden en detacheren van horecapersoneel. Van afwassers tot barmedewerkers, MCP zorgt voor flexibiliteit in jouw horecaonderneming.

Algemeen

Vacature overzicht

Cao Horeca

Cao ABU

Privacy Statement

Cookie Statement

FAQ

Algemene voorwaarden

Start een gesprek
Hi! Klik op een van ons om te praten via Whatsapp
Ons team reageert normaal binnen enkele minuten.
Accepteer aub onze privacy beleid om een gesprek te starten.