Vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen heeft het kabinet maandagavond forse beperkende maatregelen aangekondigd. “Het aantal besmettingen loopt zo snel op dat we dreigen achter het virus aan te lopen met een landkaart die steeds roder kleurt”, zei premier Mark Rutte daarover.
Veel cafébazen en restauranteigenaren van horeca Groningen (en waarschijnlijk ook in de rest van Nederland) voelen zich moedeloos na de persconferentie waarbij minister-president Mark Rutte aankondigt dat horecabedrijven vanaf dinsdag 18.00 om tien uur ’s avonds de deuren moeten sluiten. Hier en daar hoor je getier en gezucht, ‘een pitte maatregel’, ‘een uitzichtloze situatie’ en ‘hoe gaan we dit weer voor elkaar boksen’ zijn kreten die tafel doen overgaan.
Schijnbaar ziet het kabinet de maatregelen als een laatste redmiddel om een nieuwe landelijke lockdown te voorkomen. Maar de gisteravond aangekondigde maatregelen zijn rampzalig voor de horeca die economisch al zwaar onder druk staat. Gezien het karige aantal besmettingen in de horeca vind ik persoonlijk de maatregelen in de horeca zwaar, heel zwaar…
Nieuwe coronamaatregelen
Per vandaag (29 september 2020) mogen horecabedrijven maximaal 30 gasten per ruimte binnen en 40 gasten buiten ontvangen. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel. Zij moeten 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren en een zitplaats hebben. Een reservering en een gezondheidscheck is altijd verplicht. In de horeca is het daarnaast verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast geen toestemming wil geven, kan de toegang tot de horeca niet worden geweigerd.
Maar waar is de onderbouwing van deze nieuwe maatregelen?
Een klap van jewelste, ja dat kan je wel zeggen over de nieuwe maatregelen voor de horeca… Maar wat ik (en nog vele andere mensen) zich in de horecabranche afvragen, waar is de onderbouwing? Wat is het vooruitzicht? en hoe gaan we hier overheenkomen?
Het aandeel van de besmettingen dat tot de horeca te herleiden is bedraagt slechts 5,6 procent. De teleurstelling bij de horecaeigenaren is dan ook groot; ‘wederom zijn we niet betrokken’. Als branche willen er alles aan doen om het virus onder controle te krijgen en nemen wij sinds het begin van de crisis al onze verantwoordelijkheid, maar dit draagvlak kan alleen worden behouden als hier ook een wetenschappelijke onderbouwing aan ten grondslag ligt.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert boos op de nieuwe coronamaatregelen en lijkt weer een grote klap te moeten gaan verduren: “De horeca doet er alles aan om het virus onder controle te houden en de onderbouwing van deze nieuwe maatregelen ontbreekt gewoon”, zegt directeur Dirk Beljaarts. “Dit is gewoon symboolpolitiek. Ik denk dat het UWV het heel druk gaat krijgen met ontslagen horecawerknemers als de sector niet een veel ruimere financiële vergoeding gaat krijgen.”
Horeca Groningen
Het begint een steeds uitzichtlozere situatie te worden voor ‘horeca Groningen’. Waardoor het met de dag steeds moeilijker wordt om draagvlak te creëren. Het probleem zit met name in het feit dat er geen lichtpuntjes meer zijn, niet eens een aanvullend steunpakket. KHN zegt hierover: ‘Wij krijgen het idee dat ondernemers de rekening krijgen van falend beleid. “Personeel dat getest moet worden, moet in Rotterdam soms wel zeven dagen wachten (In Groningen vier). Al die tijd kunnen ze niet werken, maar moeten ze wel doorbetaald worden.”
Ik begrijp donders goed dat als het aantal besmetting toeneemt, het de taak van de overheid taak is om mensen te blijven wijzen op de risico’s, alert te zijn en aanvullende maatregelen te treffen. Maar dan wel daar waar de waarschuwingen en maatregelen nodig én effectief zijn. KHN zet in op een ruimhartig compensatiepakket om ‘horeca Groningen’ (en de rest van Nederland) te helpen overleven en gaat hier de komende periode over in gesprek met het kabinet.
Be continued…..
Wil je op de hoogte blijven van al onze actuele berichten? Kijk dan op MCPhoreca!