Groningse studenten de dupe van coronacrisis hoe nu verder?
Alle kroegen dicht, restaurants gesloten en zelfs theaters zijn niet meer te bezoeken in Groningen. De coronamaatregelen zorgen voor stille straten en verveling in de studentenstad. Maar niet alleen dat, veel studenten komen in financiële nood. Die zijn namelijk massaal hun bijbaan kwijtgeraakt en komen nog nauwelijks rond. Vaak hebben zij baantjes op basis van nulurencontracten, in de horeca of de vrijetijdsbranche. En dat zijn nu juist de sectoren die helemaal stil zijn komen te liggen.
Uitspraken zoals, “In verband met het sluiten van de horeca heb ik geen baan meer”, is nu helaas geen uitzondering meer. Uitzendbureau YoungCapital, dat veel bemiddelt tussen werkgevers en jongere werknemers, ziet een forse daling in het aantal sollicitaties in de horeca en retail, respectievelijk 87 procent en 54 procent minder. “Een ramp voor deze sectoren”, al zeg ik het zelf.
Maar dus ook voor het personeel. Want veel studenten zijn sinds de invoering van het leenstelsel afhankelijk van een bijbaan voor extra inkomsten.
Afhankelijkheid van bijbaan
Groningse studenten zijn sinds de afschaffing van de basisbeurs dus afhankelijker geworden van hun bijbaan. Naar schatting, van de LSVb, werken ze gemiddeld 17 uur per week naast hun studie. Meer dan de helft van alle studenten heeft een bijbaan, In 2017 verdienden zij gemiddeld 600 euro per maand.
Dus intussen zou je wel kunnen aannemen dat het van groot belang is dat universiteiten en instellingen voor hoger beroepsonderwijs voorlopig niet te streng zullen zijn wat betreft het collegegeld. Als dit niet gebeurt, zullen veel studenten direct in de financiële problemen komen als ze nu moeten betalen. Tevens zullen huisbazen ook milder moeten zijn tegenover studenten die door het coronavirus met financiële problemen worden geconfronteerd.
Het blijkt namelijk dat veel particuliere huisbazen niet erg ‘friendly’ zijn in de tegemoetkoming van de kosten.
Hoe nu verder?
Er zijn veel sectoren die in enorme nood verkeren door de coronacrisis, maar winkels en thuisbezorging hebben juist meer personeel nodig. Misschien een overweging om dit voorlopig als bijbaan te doen? Ook wordt er in de politiek geroepen dat studenten kunnen bijlenen bij DUO om hun financiële problemen op te lossen. Tevens vraagt de politiek om geduld, want soms heb je wel recht op doorbetaling, als je via een nulurencontract werkt of via een uitzendbureau.
Na drie maanden heb je bijvoorbeeld recht op doorbetaling voor het gemiddelde aantal uren dat je normaal gesproken zou werken. En sinds de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans moet je na twaalf maanden flexibele arbeid een contract aangeboden krijgen. Ook merkt de studentenvakbond dat studenten hun rechten niet altijd kennen en helpt mensen graag met advies. Er is een meldpunt te vinden op nietmijnschuld.nl/corona. Wie ondanks de regeling van de overheid wordt ontslagen, kan ook een WW-uitkering aanvragen. Die bedraagt wel maar 75 procent van het loon (70 procent na twee maanden)
Vond je dit een interessant artikel en ben je benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!
Ben je geïnteresseerd in een van onze vacatures? Dan kun je ons ook persoonlijk spreken! Neem gerust contact met ons op via 0502112949 of teammarketing@mcphoreca.nl. We maken graag kennis met je!
Auteur: Frank Postma
Artikel over: Groningse studenten de dupe van coronacrisis hoe nu verder?
De horeca blijft vooralsnog een van de aantrekkelijkste branches voor jongeren en studenten om op flexibele basis bij te verdienen. Dus grijp je kans, want we hebben je hard nodig!