Skip to content
Inlog kandidaat

Inlog opdrachtgevers

Torenhoge vaste lasten

Gas, benzine en energie, de prijzen zijn op het moment aan het skyroketten. De prijzen van gas en energie zijn 4x zo hoog als voorheen en de brandstofprijzen halen record getallen, zodanig dat er torenhoge vaste lasten steeds meer en meer worden. Dit heeft gevolgen voor de particuliere consumenten, maar ook zeker voor een groot deel van de horecabranche die te kampen heeft met geldtekorten. Zal dit zich in de komende tijd uiten in faillissementen van horecazaken of zal de omzet nu corona minder beperkt het wel aan kunnen? 

Gas

De keukens in horeca pandjes staan natuurlijk niet meer stil. Doordat de capaciteit binnen op 75% staat en de buiten op 100% draait de horeca weer bijna zoals voorheen. Er zijn zoveel gasten dat de gaspitjes in de keukens allemaal de hele dag door aan staan. Nu de gasprijzen zo ver omhoog zijn gestegen betekent dit voor de horeca dat ze nog een inhaalslag moeten maken voor de verloren omzet tijdens corona, maar dat dit niet lukt omdat de kosten voor het gas een grote hap nemen uit de omzet.  Je kijkt je ogen uit wanneer je de rekeningen ziet… niet op een positieve manier.  

Energie

Deze torenhoge vaste lasten ontstaan onder andere ook door een parallelle stijging in de energieprijzen. Dit heeft natuurlijk ook weer zijn aandeel op de maandelijkse vaste lasten. De heaters die buiten staan, de verwarming die aan moet om de gasten warm te houden tijdens de winter maanden, al het licht van lampen en etc. Al deze voorzieningen kosten op het moment zoveel dat horecabedrijven ook moeten kijken naar andere opties om energiezuiniger te kunnen zijn om zo geld te besparen.  

Brandstof

Als laatst is er natuurlijk ook de import en levering van etenswaar producten die in prijs zijn gestegen. Dit komt door de verhoogde brandstofprijzen waar meer landen over de wereld last van hebben. Voor bedrijven in de horeca lijkt het alsof alles tegenzit. Ze hebben tegenslagen te verduren gehad waardoor ze veel omzet hebben moeten missen en nu zorgen de verhoogde prijzen ervoor dat die inhaalslag nog een stuk verder leggen, en voor sommige buiten bereik.  

Wat nu met de torenhoge vaste lasten?

Al met al zit het niet mee. De horeca is net weer open en probeert zich te herpakken in de race, maar dan heb je ook nog met onvoorziene omstandigheden te maken zoals de prijsverhogingen voor gas energie en brandstof. Als de horeca hieruit wil komen moeten horecaondernemingen toch kijken naar mogelijkheden om de kosten te verlagen. Hierbij kunnen ze misschien denken aan zonnepanelen voor het bedrijf om in energie te voorzien of apparatuur/verlichting dat op een duurzamer energie label zit. In hoeverre het nadelig zal zijn voor de horecabranche zal in de komende maanden blijken, maar een ding is duidelijk. Zonder actie is er geen ontkomen aan deze torenhoge vaste lasten.


Vond je dit een interessant artikel en ben je benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!

Ben je geinterreseerd in een van onze vacatures? Dan kun je ons ook persoonlijk spreken! Neem gerust contact met ons op via 0502112949 of  teammarketing@mcphoreca.nl.  We maken graag kennis met je!

Auteur: Leyla Haji-zade
Artikel over: Torenhoge vaste lasten

De horeca blijft vooralsnog een van de aantrekkelijkste branches voor jongeren en studenten om op flexibele basis bij te verdienen. Dus grijp je kans, want we hebben je hard nodig!

MCP Horeca is een uitzendbureau gespecialiseerd in het uitzenden en detacheren van horecapersoneel. Van afwassers tot barmedewerkers, MCP zorgt voor flexibiliteit in jouw horecaonderneming.

Algemeen

Vacature overzicht

Cao Horeca

Cao ABU

Privacy Statement

Cookie Statement

FAQ

Algemene voorwaarden

Start een gesprek
Hi! Klik op een van ons om te praten via Whatsapp
Ons team reageert normaal binnen enkele minuten.
Accepteer aub onze privacy beleid om een gesprek te starten.