Waarom jij in de horeca zou moeten werken?
In de horeca werken klinkt niet voor iedereen bestemd. Dienbladen vol wijnglazen, hete borden en boos publiek? Eerlijk is eerlijk, op deze manier klinkt het niet echt appetijtelijk. Maar niet getreurd, er zijn gelukkig meer dan genoeg redenen om wél in de horeca te gaan werken. Ook de grootste stuntelaars kunnen leren hoe ze met drie hete borden moeten lopen. Wil jijzelf ontpoppen tot een echte horeca tijger en de perfecte bijbaan hebben?
Lees hieronder de redenen waarom je de kans niet moet laten liggen om in de horeca te werken:
1. Elke dag is anders
Je kunt nooit het werk binnenlopen en verwachtingen voor de dag hebben. Misschien loop je naar een tafel en vind je een oude vriend met wie je het contact kwijt bent, of Lil Kleine die daar zit. Om Disney te citeren: “Er is nooit een saai moment.”
2. Uw collega’s worden goede vrienden
In het restaurantwezen is het één team, één taak: Je helpt elkaar, staat altijd voor elkaar klaar en beleeft allemaal de ervaring en de sfeer van het restaurant. Je leert collegiaal zijn. Als het druk is, werk je langer door. Als er een collega onverwachts ziek is, springt een ander vaak bij. De 9 tot 5 mentaliteit leer je snel af. Je kunt het je namelijk niet veroorloven dat er niemand is om de gasten te helpen. De hardste werkers en meest vermakelijke mensen werken vaak in de restaurantbranche. Het is erg heugelijk om lid te kunnen zijn van zo een soort team.
3. Je leert omgaan met kritiek
In de horeca raak je gemotiveerd. Het werk is soms zwaar, maar je collega’s en gasten zorgen ervoor dat je zo goed mogelijk wilt presteren. Een lach op het gezicht van de gast is het einddoel en daardoor raak je juist gemotiveerd. In de meeste gevallen zijn de mensen altijd blij en vrolijk als ze naar een restaurant gaan. Maar natuurlijk kan het ook voorkomen dat iemand niet tevreden is. Jij krijgt dan alle kritiek over je heen, terwijl je er misschien niks aan kon doen. Dit is alleen maar goed. Vat niet alles persoonlijk op. Knik ja, zorg dat het goed komt en ga weer lekker verder.
4. Klanten zijn (meestal) tevreden
Eten + sociale uitjes = gelukkige mensen. Toegegeven, je bent verzekerd van een paar zure appels, maar als alles goed verloopt, zullen je gasten je inspanningen waarderen. Mensen komen samen om gezellig te eten en drinken, bijvoorbeeld met feesten en bijeenkomsten. Dit zorgt voor een algehele sfeer die enorm luchtig en plezierig is.
5. Verwerven van levensvaardigheden
Door in een restaurant te werken, leer je vaardigheden die essentieel zijn in het leven, zoals tolerantie, geduld, multitasking en meer. Dit zeggende, is het geen gemakkelijke taak, er is een zekere mate van tolerantie en geduld vereist. Ook op een slechtere dag moet je hard werken, je team ondersteunen en een glimlach op je gezicht toveren. Horecawerk is niet alleen een baan, het is een ervaring die je moet hebben ervaren, zelfs als het maar één keer is.
6. Je leert met verschillende soorten mensen omgaan
Als je in de bediening werkt ben je continue in contact met nieuwe, onbekende mensen. De ene gast is de andere niet en je weet op den duur precies hoe je bij elke gast te werk moet gaan. Believe me, je wordt super sociaal als je voor een langere tijd in de bediening gaat werken. De hele dag begroet je mensen, spreek je ze aan, zorg je ervoor dat ze een goede middag hebben gehad en handel je klachten af.
Het is duidelijk dat in de horeca werken niet de gemakkelijkste job is, maar wel oh zo goed voor jezelf is. Je leert er competenties als hard werken, communiceren en samenwerken. Eigenschappen die je in het dagelijks leven en in je carrière goed kunt gebruiken.
Lijkt in de horeca werken helemaal jou ding en wil je werken bij een gezellige horecagelegenheid? Solliciteer dan direct via onze website en wordt onze nieuwe horecatijger!
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de horecabranche? Neem dan een kijkje bij onze artikelen!
Heb je een vraag? We helpen je graag verder. Bekijk eerst onze FAQ pagina of het onderwerp van jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? Twijfel niet en neem contact op via het contactformulier!
Auteur: Mauro Cardinaal