Skip to content
Kandidaten

Opdrachtgevers

Winterterrassen: Verlenging van vergunningen?

Winterterrassen: Verlenging vergunning terrassen

In verband met corona hebben veel horecaondernemingen een tijdje de deuren moeten sluiten. In de zomer maanden hebben ze door het heropenen van terrassen nog en redelijke omzet kunnen draaien. Nu is het zo dat de overheid tot november vergunningen verleent voor het openhouden van terrassen, maar met een moeilijk jaar als corona is het van hoge nood dat winterterrassen worden toegestaan.  

Winterterrassen

De koude en natte maanden naderen. Om bij deze lage temperaturen terrassen warm en droog te houden zijn er verschillende dingen nodig zoals: heaters, warmtepalen, dekens en waterdichte parasols. Er moet goed doordacht maatwerk komen om alsnog kwalitatief service te kunnen leveren aan de gasten. Het moet niet zo zijn dat ze ineens een pak water over zich heen krijgen wanneer het regent of dat ze moeten koukleumen van de koude wind of sneeuw.

Energie en duurzaamheid

Deze heaters en warmtepalen kosten veel geld en zijn nou niet bepaald duurzaam. Vaak staan ze aan ondanks dat er niemand op het terras zit en verwarmen zo de hele dag door de buitenlucht.  Daarnaast werken deze heaters en warmtelampen op gas of elektriciteit waarvan beide niet van duurzame vormen van energiewinning afkomstig zijn. Deze redenen als extra geld kosten, verwarmen van de buitenlucht en dat het geen duurzame energie vormen zijn zorgen ervoor dat economische belangen en milieuoverwegingen tegenover elkaar worden gezet.

Wegen economische belangen van horeca op tegen milieubelangen?

De horecabranche heeft het zwaar te verduren gehad in de afgelopen maanden. In de zomer is er wel redelijk omzet gedraaid, maar nu de wintermaanden eraan komen vrezen veel horecaondernemingen voor een faillissement. Corona zal het komende half jaar nog niet volledig teruggedrongen kunnen worden en de ruimtes binnen zijn niet groot genoeg om genoeg gasten te kunnen ontvangen om een leefbare omzet te maken. Hierdoor is het bestaan van veel ondernemingen afhankelijk van deze winterterrassen. Zoals eerder genoemd zijn deze winterterrassen milieubelastend. Hiertegenover kun je wel zeggen dat het gaat om een tijdelijke periode van milieubelasting, maar de effecten van faillissementen zullen daarentegen de komende jaren nog voortzetten.
Al met al zal de keuze gemaakt moeten worden tussen 2 dingen die consequenties zullen hebben. De kunst is om dit te doen met de minste gevolgen voor de samenleving. Zelf ben ik van mening dat de economische belangen op het moment hoger moeten staan dan de ecologische belangen. Daarmee lijken winterterrassen mij een goede oplossing om de wintermaanden toch door te kunnen komen.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de horecabranche? Neem dan een kijkje bij onze artikelen!
Heb je een vraag? We helpen je graag verder. Bekijk eerst onze FAQ pagina of het onderwerp van jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? Twijfel niet en neem contact op via het contactformulier!
Op zoek naar een leuke baan in de horeca? Bekijk ook onze recente vacatures!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MCP Horeca is een uitzendbureau gespecialiseerd in het uitzenden en detacheren van horecapersoneel. Van afwassers tot barmedewerkers, MCP zorgt voor flexibiliteit in jouw horecaonderneming.

Algemeen

Vacature overzicht

Cao Horeca

Cao ABU

Privacy Statement

Cookie Statement

FAQ

Algemene voorwaarden

MCP Horeca

Pas je privacy gegevens aan

Privacy policy
Start een gesprek
Hi! Klik op een van ons om te praten via Whatsapp
Ons team reageert normaal binnen enkele minuten.
Accepteer aub onze privacy beleid om een gesprek te starten.