Om 19:00 op dinsdag stonden we allemaal weer te wachten op de nieuwe maatregelen die aangekondigd zouden worden bij de persconferentie. Van tevoren werd al aardig wat gespeculeerd dat de horeca of volledig zou moeten sluiten of dat er veel striktere sluitingstijden zouden komen. Uiteindelijk bleek de horeca toch dicht te moeten. De horeca heeft al een hele zware tijd achter de rug en nu krijgen ze een tweede grote tegenslag te verduren. Zal de horeca dit overleven?

Horeca over de maatregelen
Sommigen zijn woest, sommigen zitten vol onbegrip en weer anderen zijn bang voor de gevolgen die deze maatregelen voor hun bedrijf zal betekenen. Horeca is de branche die samen met de vliegindustie en hotelindustie het meest geraakt is. Ze hebben al een zware tijd achter de rug, waarbij er zeer verlies is gedraaid in de omzet, veel oproepkrachten geen werk meer hebben en natuurlijk de onzekerheid over wat er morgen gaat gebeuren. Al deze factoren hebben ervoor gezorgd dat een groot deel van de horeca al op instorten stond. Nu er een tweede grote tegenslag aankomt vrees ik het ergste voor veel bedrijven. Aangezien de financiële steun ook alweer afgebouwd werd, moet deze snel weer verhoogd worden zodat er een kans is dat een deel van de bedrijven deze tweede tegenslag kan overleven.

Overheid is onredelijk
Veel ondernemingen zijn ook woest om het feit dat horeca geheel wordt gesloten terwijl andere bedrijven niet geheel te hoeven sluiten en veel meer steun ontvangen. Ze zitten daarom ook vol onbegrip; ‘Wil de overheid dat er geen horeca meer is straks? Want dat is wel wat gaat gebeuren als het zo doorgaat’. Vandaag zal ik spreken met de floormanager Henri Beeldstro van Pand17 in Assen om te kijken hoe hij tegenover de toekomst van het bedrijf staat en wat hij denkt over de nieuwe maatregelen. Stay tuned voor het interview! Iedereen leeft mee Op facebook zag je gelijk al steunberichten verschijnen voor de horeca.

Iedereen leeft mee met de ondernemers
Het is weer een enorme tegenslag wat de horecabranche te verduren krijgt en het gaat misschien wel betekenen dat veel van onze favoriete tentjes straks misschien niet meer bestaan…. Ik kan ook zeggen dat veel mensen niet blij zijn met de situatie. Het is namelijk een feit dat horeca niet één van de grote corona haarden is, zoals Rutte ook aangaf tijdens de persconferentie, maar is het dan ook redelijk om alle horeca gelijk maar dicht te gooien ter preventie van mogelijke cluster besmettingen? Dit is natuurlijk een vraag waarbij, nu steeds meer mensen toch met nee antwoorden. Al met al heeft de horeca het zwaar te verduren gehad en zullen zij het in de komende tijd nog zwaarder hebben. Ik betuig ook mijn steun naar alle horecaondernemingen en alle medewerkers. Ik hoop dat de horeca deze tegenslagen aankan en er snel weer bovenop komt. Hierbij is het belangrijk dat de overheid ook haar steentje bijdraagt in het faciliteren van extra financiële steun.

Auteur: Lelya Haji-Zade
Artikel over: Harde coronamaatregelen treffen horeca opnieuw