Horeca terrassen open
Het is meer dan één jaar geleden dat horeca de deuren moest sluiten vanwege corona. Destijds waren in sommige delen nog maar enkele besmettingen terwijl het nu duizenden besmettingen per dag zijn. Het vaccinatie proces gaat gestaag waardoor het nog wel even gaat duren tot we weer kunnen naar hoe het voor corona was. Dit is dan ook een droevig jaar voor de horeca geweest met veel financiële problemen, stress, onzekerheid en nog steeds is er geen light aan het einde van de tunnel. De zomer maanden naderen, zal de horeca terrassen open mogen gooien?
Perspectief terrassen open
De zomer maanden zijn de maanden waarmee de horeca het brood wint. Het is dan ook van cruciaal belang dat de zij binnen kort open mogen. Vanuit de overheid wordt er geen garantie geboden voor een mogelijke datum om de terrassen weer te openen, ookal is er gezegd dat ze mogelijk rond Pasen open zouden mogen. Hiernaast is nog steeds de avondklok van toepassing tot 30 maart en is het zeker mogelijk dat deze deze nog verlengd zal worden.
Financiële steun
Vanaf 1 april gaat de TLV voor horeca omhoog van 85% naar 100%. Hier zijn de horecaondernemingen niet geheel tevreden over, omdat dit niet met terugwerkende kracht kan. Hierdoor heeft de horeca alsnog te kampen met financiële tekorten ondanks dat de tegemoetkoming wordt verhoogd. Zolang de ondernemingen hun deuren niet kunnen openen zullen ze alleen maar meer schulden krijgen die met de dag hoger worden. Het is dus zeer van belang dat de horeca terrassen open mogen.
Personeelstekorten
Veel horecapersoneel is in de afgelopen maanden ontslagen. Horecaondernemingen hadden gewoon te veel financiële problemen en zaten in de knoop met het tekort aan tegemoetkoming waardoor ze geen andere mogelijkheden hadden dan schulden te besparen door af te zien van personeel. Nu de horeca terrassen open mogen binnenkort zijn er een aantal horeca pandjes al opzoek naar versterking, maar de meesten ervaren moeite. Dit komt doordat veel, met aanmoediging van de overheid, zichzelf hebben laten omscholen. Deze mensen zullen niet meer terug keren naar hun oude horeca baan. De toekomst zal laten zien of dit ook echt een probleem zal zijn voor de ondernemers.
Er is nog te veel onduidelijkheid en geen houvast voor de horecaondernemingen. Wat wel vaststaat is dat de horeca weer open moet om nog enigszins de schade te kunnen beperken. Hoe langer dit zal duren hoe moeilijker en zelfs onmogelijk de weg terug zal zijn voor veel horecaondernemingen. Dat de overheid nu meer steun biedt in de financiële lasten, geeft voor een deel toch iets meer ruimte om te ademen, helaas zijn ze hier alleen wel heel laat mee gekomen.
Wil je op de hoogte blijven van al onze actuele berichten? Kijk dan op MCPhoreca!